Lindroth.nu

Fotografering - Bandy - Etc.

Terry Reid

Terry Reid, född 13 november 1949 i Huntingdon, England, är en brittisk rocksångare och gitarrist. Reid gick 15 år gammal med i bandet Jaywalkers. Bandet blev snart förband till The Rolling Stones.

Redan efter sin första singel, ”The Hand Don’t Fit the Glove”, splittrades dock bandet. Mickie Most, som producerade singeln, blev snart hans manager. 1968 släppte Reid sitt första soloalbum Bang Bang, You’re Terry Reid utan större framgång.

Samma år turnerade Reid som förband till Cream i USA, där många uppskattade hans musik. Följande år spelade han även förband till Jethro Tull och Fleetwood Mac. När The Yardbirds splittrades 1968 blev Reid av Jimmy Page tillfrågad att bli sångare i dennes nya grupp The New Yardbirds, senare omdöpt till Led Zeppelin.
Reid som var fullt upptagen med sin egna solokarriär kunde dock inte tacka ja, utan rekommenderade en annan sångare från Birmingham – Robert Plant.

Reid erbjöds även platsen som sångare i Deep Purple efter att Rod Evans sparkats. Han tackade dock nej även där och jobbet gick till Ian Gillan.Reids andra skiva, Terry Reid (1969), anses av kritiker vara hans bästa.

Reid turnerade återigen med The Rolling Stones, och spelade även på deras ökända Altamont Music Festival. När managern Most ville att Reid skulle fokusera på ballader uppstod dock meningskiljaktligheter och han flyttade till Kalifornien, där han satt ut sitt kontrakt med Most och endast uppträdde sporadiskt.

Han återvände 1970 kortvarigt till England och spelade på Isle of Wight Festival.1973 gavs hans tredje album River ut på Atlantic Records. Det följdes av Seed of Memory på ABC Records 1976 och Rogue Waves på Capitol Records 1979. Därefter arbetade han en del som studiomusiker men gav inte ut något nytt eget material förrän The Driver 1991.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Lindroth.nu

Tema av Anders Norén